Wolbert Vroom

Architect / Oprichter Architectenbureau Vroom

Wolbert startte in 1988 met zijn bureau, met een tekentafel én een typemachine, boven een voormalige tapijtenhandel aan de Kerkstraat te Amsterdam. Vanaf 1998 is het bureau gevestigd in enkele 17e-eeuwse wevershuizen aan de Vijzelgracht. 

Inspiratie
“De “liefde voor het vak” staat bovenaan de prioriteiten van mijn bureau. De oorspronkelijke structuur van grachtenpanden en het (her-)ontdekken van monumentale onderdelen dienen als uitgangspunt en vormen de basis bij het ontwerpen en herindelen. Het is fascinerend om te zien dat maten en verhoudingen zelfs bij de kleinste huizen zijn toegepast. De eeuwenoude grachtenpanden blijven mijn bron van inspiratie.”

Opleiding en Specialisatie
Wolbert heeft Bouwkunde gestudeerd in Delft, richting Architectuur. Hij heeft na zijn militaire dienst eerst bij twee Amsterdamse bureaus ervaring opgedaan in interieur en restauratie, voordat hij zijn eigen bureau begon. Restauratie trok hem het meeste aan en hierin heeft Architectenbureau Vroom zich dan ook gespecialiseerd.

Naast het runnen van zijn bureau, vormen architectuurboeken zijn passie. Favoriet zijn: Vitruvius, Andrea Palladio, Vincenzo Scamozzi, Pieter Post en Jacob van Campen. Last but not least speelt Wolbert tweemaal per week basketbal, dat houdt zijn conditie op peil, zoals ook het maken van lange wandelingen met zijn vrouw Barbara.